
Az apostolra emlékeztető kagyló
A Szent Jakab apostolról elnevezett kagyló igazi tengeri ínyencség, ugyanakkor magas fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően, rendkívül egészséges eledel. A vízi világnak ez a különleges ajándéka már az ókori emberek tudatában is, bajtól és betegségtől védelmező erővel bírt, majd a 23-féle csodát tevő apostolnak, a zarándokok védőszentjének kultusza révén kapott újra nagy jelentőséget a középkori mindennapokban.
Az európai zarándokok a vallási jelképpé vált kagyló héjával ékesítették a ruhájukat vagy fejfedőjüket, ugyanakkor festett képecskéken, nemesfémből készült dísztárgyakon megjelenítve is magukkal hordták ezt a szimbólumot.
A mai embernek mindez elsősorban kultúrtörténeti kuriózum, ami nagy valószínűséggel még élményszerűbbé teszi ennek a sokféleképpen felhasználható kagylónak a fogyasztását.
A legtöbben tejszínes szószos curryként készítik el, de nyárson, paprikával és egyéb zöldségekkel társítva, ázsiai recept szerint pácolva, esetleg az olasz rizottó alapanyagaként is fenséges táplálék, az egyszerűbb megoldások híveinek pedig konzerv formájában szintén telitalálat.