Az olaszrizling a száraz bor alapanyaga
Az olaszrizling egy igen különleges bor, ami közepes savtartalommal rendelkezik. Íze zamatosan kesernyés, ám magnéziumban gazdag, ezért a bornak gyógyhatást is tulajdonítanak. Az olaszrizling szőlő ellenálló, bár a lisztharmattal időnként problémája akad a gazdáknak. A 19. században meghonosított növény a melegebb területeket kedveli, általában kisebb fürtöket terem. A szőlő egyébként olasz vagy francia területről származik, innen eredeztethető a neve is. Badacsonyban sokan termesztenek olaszrizlinget, de Csopak és Eger területén is foglalkoznak a gazdák ezzel a könnyen kezelhető fajtával. A külföldi termesztők közül Ausztriát és Romániát kell megemlíteni. A bor íze nagyban függ attól, hogy melyik területről származik az alapanyaga. A szőlőből a legtöbb esetben száraz bort szoktak készíteni. A növényt későn érdemes szüretelni, mert így a bor sokkal finomabb lesz. Az italt szívesen fogyasztják az emberek, hiszen az olaszrizling a közkedveltebb borok közé tartozik. Inkább a soványabb, fehér húsokhoz ajánlott az ital fogyasztása.