Gluténmentes recepteket hol találhatok?
A gluténérzékenység, illetve a cöliáka komoly életmódváltást követel meg, amit a legtöbben elég nehezen tudnak megélni és egyáltalán kivitelezni is. Ugyanis nem elég, hogy le kell mondani a kedvenc péksütiről és a fehérkenyérről, de minden fogást úgy kell elkészíteni, hogy véletlenül se kerüljön bele búzaliszt vagy egyéb glutént tartalmazó alapanyag.
Ráadásul a glutén fontos szerepet játszik a különféle ételek elkészítésében, így egy egészen új formáját kell elsajátítani a sütésnek, főzésnek. Ma már rengeteg olyan oldal van (mint például a schaer.com), ahol részletesen leírt gluténmentes recepteket lehet találni.
Így szerencsére van honnan inspirálódni és némi gyakorlással meg lehet tanulni alternatív alapanyagokból is pékárut készíteni, illetve minden mást, amibe eddig gondolkodás nélkül ment a fehér vagy éppen teljeskiörlésű búzaliszt. Ha alaposabban átböngészi a fenti linken található recepteket, akkor rá fog döbbeni, hogy nem olyan nagy ördöngösség az egész, csak hátra kell hagyni a megszokásokat.
A gluténmentes diétának megfelelő liszteket egyébként is használják világszerte, csak nálunk még nem annyira elterjedtek. Például a távol-keleti országokban természetes, hogy a tésztafélék rizslisztből készülnek és nem búzából, a szintén gluténmentes hajdinaliszt pedig szintén régóta használatos Ázsia területén.
Rengetegféle alternatíva létezik, csak meg kell tanulni, hogy melyiket mire lehet használni és akkor nem is olyan kellemetlen ez a diétás élet. Sőt, ha belejön a reformkonyha vezetésébe, akkor egészen normálisnak fog tűnni, hogy Önnél nem a magyar emberek által megszokott hozzávalókból készül a kenyér és a sütemény.
Egy idő után már semmit nem kell nélkülöznie, mert mindent fog tudni „helyettesíteni” és addig is a Schär márka félkész és késztermékei nagy segítségére lesznek. Ezek között találhat nagyon finom kenyeret, zsemlét, bagettet, édességet, tésztát és megannyi finomságot, amiknek hála nem lesz nehéz az átállás arra az életmódra, amit az egészségi állapota megkíván.