
Magas rosttartalma miatt értékelik az agar-agart
Az utóbbi időben a zselatin vegán helyettesítői nagyon népszerűvé váltak. Egyik ismert fajtájuk az agar-agar, ami egyre gyakrabban megtalálható a szupermarketek polcain. A konyhában ennek az anyagnak a használata az édes ételek és mártások elkészítésére korlátozódik.
Az összetevő tökéletesen kombinálható tejtermékekkel és növényi italokkal. Fontos, hogy az ezzel készült ételeket nem kell hűtőben hűteni, mivel szobahőmérséklet is elegendő ahhoz, hogy megdermedjenek. Az agar-agar rendszeres hozzáadása az ételekhez a fogyókúrázóknak is segíthet a súlycsökkentésben.
Az algából kivont anyag ugyanis megduzzad a gyomorban, csökkentve az éhségérzetet. Ez egy alacsony kalóriatartalmú termék és csak kismennyiségre van szükség a kemény állag eléréséhez.
Az agar-agart néha enyhe hashajtóként használják és enyhülést nyújthat a székrekedéssel, emésztési problémákkal küzdőknek. Nem árt figyelembe venni, hogy az agar-agar savas környezetben lassabban szilárdulhat meg. Ha gyümölcsalapú ételek sűrítőanyagaként használjuk, növelni kell a por mennyiségét.